Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθήματα που Λαμβάνουμε Καθημερινά από τα Παιδιά του Aquarella


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ AQUARELLA


1. “Η ζωή είναι υπέροχη!”

Τα παιδιά ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο, κάθε μέρα. Μέσα από την αθώα παιδική ματιά τους φαντάζουν την κάθε στιγμή ως μία ευκαιρία για νέα περιπέτεια. Ακόμη και η διαδρομή για το σχολείο τους μπορεί να τους δημιουργεί τόσο έντονα συναισθήματα και εξάπτει την φαντασία τους που δημιουργούν νέες εικόνες στο μυαλό τους. Αυτό διαφαίνεται άμεσα από την ζωγραφική τους. Με το πιο απλό θέμα δημιουργούν ξεχωριστά έργα, αναγνωρίζοντας την γοητεία των πιο απλών πραγμάτων. 



2. “Μπορώ και θα το κάνω!”
Τα παιδιά δεν εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια. Το πείσμα τους, τις περισσότερες φορές, καταλήγει σε καλό. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν τους αρέσει κάτι απλά το προσπερνούν και προσπαθούν να δράσουν όπως εκείνα επιθυμούν. Η επιμονή τους λειτουργεί κατά περιστάσεις ως προσπάθεια να περάσουν όμορφα και να συναντήσουν όλη την ομορφιά που κρύβει η κάθε τους εμπειρία.

3. “Αποτυχία, τι είναι αυτό;”
Ο όρος της εκλείπει. Τα παιδιά δεν θα αρνηθούν σε τίποτα, επειδή φοβούνται πως δεν θα τα καταφέρουν. Δεν παίρνουν καν υπόψιν τους αυτό το ενδεχόμενο. Σε κάθε δυσκολία απαντούν με περισσότερη προσπάθεια. Τα λάθη δεν είναι τίποτα άλλο παρά απλές δοκιμασίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση “το πάθημα που έγινε μάθημα”. 

4. “Αυτό θέλω, αυτό θα κάνω!”
Άξονας των πράξεων και των λεγομένων ενός παιδιού είναι ο αυθορμητισμός. Δεν θα αναλωθεί ποτέ στο να τα προσχεδιάσει. Είναι χείμαρρος και δεν νοιάζεται πολύ για τις συνέπειες, ούτε για το πως φαίνεται μία πράξη τους. Για παράδειγμα, δεν θα στεναχωρεθούν ποτέ αν η ζωγραφιά τους δεν μοιάζει με αυτό που ήθελαν να φτιάξουν -ένα αυτοκινητάκι ή ένα κοριτσάκι – όπως ήταν η αρχική πρόθεση.

5. “Πότε θύμωσα; Εγώ;”
Αχ, παιδιά... Την μια στιγμή θυμώνουν και την επόμενη το έχουν ήδη ξεχάσει. Συγχωρούν και ξεχνούν τόσο εύκολα. Έχουν ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Για ένα παιδί ο θυμός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Τι έχουν να κερδίσουν άλλωστε; Αυτός ανήκει κάπου αλλού, δεν κατοικεί μέσα τους, το μόνο που επιθυμούν είναι να περνούν καλά και να μαθαίνουν.

6. “Ονειρεύομαι να μαζέψω όλα τα αστέρια σε ένα δα μπουκαλάκι”
Πόσες ήταν οι φορές που χαμογελάσαμε με ένα παιδί που όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει αστροναύτης; Αυτό συμβαίνει γιατί οι μικροί μας φίλοι δεν περιορίζουν τους εαυτούς τους. Μπορούν να τρέξουν όσο τους επιτρέπει η φαντασία τους, κι αυτό, ναι, βρίσκεται πολύ, πολύ μακριά. 

7. “Θα σου πω, ό,τι νιώθω!”
Τα παιδιά δεν ντρέπονται για αυτό που αισθάνονται. Μία αυθόρμητη αγκαλιά, ένα φιλί, μια ζωγραφισμένη καρδιά κι όλες οι εκφράσεις αγάπης δεν είναι ποτέ αρκετές. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζεται και η λύπη, ή η δυσανασχέτηση. Στην τελική, δεν καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Ίσως, είναι κάτι ανύπαρκτο στον (ακαταλαβίστικο για τα παιδιά) “ενήλικο κόσμο”.

Πάντως, το σημαντικό είναι πως ό,τι κι αν συμβεί το παιδί κρατά μόνο τα όμορφα να το συντροφεύουν και προχωρά μπροστά. Είναι ο θησαυρός, η πηγή έμπνευσης και η ελπίδα μας. Τα μαθήματα αμέτρητα και αρχές πάντα οι ίδιες, Ελευθερία, Επικοινωνία, Αποδοχή. Άλλωστε “μόνο τα παιδιά ξέρουν αυτό που ψάχνουν.”(Antoin de Saint-Exupery, 1900 – 1940, Γάλλος συγγραφέας)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρώτο Τεύχος AquaComics με δημιουργίες μαθητών της Σχολής Aquarella

Το πρώτο συλλογικό τεύχος των μαθητών/μαθητριών των τμημάτων Comics του Εργαστηρίου Δημιουργικής Ζωγραφικής AQUARELLA (Σμύρνης 26, Αιγάλεω). Δεκατέσσερις ιστορίες από ισάριθμους νεαρούς εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες ηλικίας 7 έως 17 ετών. Ιστορίες πρωτόλειες αλλά και πιο σύνθετες, με διαφορετικές θεματικές και τεχνοτροπικές επιρροές, με κοινή συνισταμένη την αγάπη όλων τους για την τέχνη των Comics.

[Δελτίο Τύπου] Έκθεση 2018

Αιγάλεω, 13 Φεβρουαρίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η σχολή Aquarella είναι ένα εργαστήριο ζωγραφικής στο Αιγάλεω Αττικής. Από το 2010 που ιδρύθηκε παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής και comics σε παιδιά και εφήβους. Κάθε χρόνο

Πρόγραμμα Καλοκαιρινού Τμήματος

Η σχολή Aquarella διοργανώνει καλοκαιρινά μαθήματα εικαστικών στα πλαίσια του καλοκαιρινού τμήματος. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν για τέσσερις εβδομάδες από 19 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2017, Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9π.μ. έως τις 2μ.μ. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 2105908004, ή συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα στη διεύθυνση : https://goo.gl/forms/UgJ77Q6aOG7lGn8i1 ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ